Güntay Şimşek: “Böyle bir
uçuş keyfi olamaz!”

08 Temmuz
2018
  • Temmuz 8, 2018
  • 0 Yorumlar
  • 624 Views
  • Image

Havacılık sektörüyle bu kadar içli dışlı, her yeni modelin fabrika töreninden tutun ilk uçuşuna kadar takip eden, en gözde iş jetlerini, business ve first class’ları denemiş biri olarak hafta içinde unutamayacağım bir deneyim yaşadım. Daha önce havada rüzgârın gücüyle süzülen bir planörde uçmamıştım; ilk tecrübeyi Hezarfen Havaalanı’nda üstelik motorlu planörde gerçekleştirdim. Ama böyle bir uçuş zevkini daha önce hiçbir hava aracında tatmadığımı söylemeliyim.

1000 feet yukarıda motoru durdurup hava akımlarının yardımıyla, sessiz bir şekilde, geniş görüş açısına sahip bir aygıtın içinde süzülmek inanılır gibi değil. Motorunun verdiği güven üzerine bir de paraşütlü olmasını, hatta bunların ikisi olmasa bile bir planörün rahatlıkla bir tarlaya süzülüp inebileceğini düşünmek, gökyüzüyle güvenli temas kurmanın sonsuz kapısını aralıyor.

Top Servis Yönetim Kurulu Başkanı pilot Murat Öztürk, Slovenya yapımı Sinus 912 modelle uçmak için davet edince açıkçası ilk önce nazlandım. Israr üzerine gidip beraber uçtum. Yetmedi havada loop yaptık.

İki kişilik ultralight motorlu planöre Murat Öztürk’le beraber yerleştik. Pist başında koşmaya başlamamızla havalanmamız o kadar kısa sürdü ki şaşırdım. Meğer rüzgârı da kafadan aldığımız için 80 metreyi kat edip 40 knot hıza ulaştığımızda yerle irtibatımız kesilmiş.

Bir süre sonra Öztürk 1000 feete çıktığımızı söyledi. Ve hızlanmak için pervanenin açısını değiştirmesi yetti. Fakat bir süre sonra motoru durdurdu. İlginçtir motorun kapanması irtifa kaybına, uçağın konumunda bir değişikliğe sebep olmuyor. Sadece titreşim ve ses kesiliyor. Havada süper bir sessizlik. Öyle ki aşağıya baktığımızda bayrak bile kıpırdamıyordu, ama hava akımlarının (termik) yardımıyla süzülüyorduk. Tekrar motoru çalıştırıp Çatalca’daki rüzgârgüllerine doğru uçtuk. 10 dakikaya yakın sessiz bir şekilde süzüldük. Zaten planörlü uçuşun amacı da bu. Denizde yelken ne ise havada planör o. Uzun yıllar yelkenli yapmış biri olarak, planörün zevkini onunla kıyaslayamam.

 

Ve Hezarfen’e süzülerek dönüş. Maksat planörle uçarken acil durumda uygun bir yere inişi test etmek. Tarlanın birine teker koymak üzereydik ki motorun düğmesine basıp yükseldik. Pistte yaklaştığımızda ise yine motoru durdurduk. Kanatta yer alan sponer’ların yardımıyla aniden alçaldık. Uzun, geniş ve kıvrık kanatlarda yer alan flaplar sadece havada süzülmeyi değil inişi de oldukça kolaylaştırdığından tatlı bir şekilde piste teker koyduk. 60 milyon dolarlık iş jetlerine bile sahip olma hayali kurmazken 70 bin Euro seviyesindeki bu motorlu planör artık rüyalarıma girecek…

Rekortmen uçak

Ultralight (çok hafif) motorlu planör Sinus, çok kısa pistlerden iniş kalkış yapabiliyor. Yurtiçindeki uzun uçuşlar için de elverişli ve 27:1 süzülme oranında (gliding ratio) uçmanın keyfini çıkarmaya müsait. Sinus; bir planör, uzun menzilli süper ekonomik, gezi ve pazardaki en iyi çok yönlü eğitim uçağı özelliklerine sahip. Uçak 2001’in dünya şampiyonluğu unvanına sahip. Ayrıca 2004’te dünya etrafındaki solo uçuşla rekoru tasdik edilmiş.

Gürültü mü? Ne gürültüsü?

Uçağın gövdesinde kullanılan karbon elyaf oldukça hafif olmasını sağlıyor. Ayrıca uçmaya ara verdiğinizde 15 dakikada söküp depoya da kaldırabilirsiniz. 200 km’lik yüksek seyir hızında saatte 10 litre yakıt harcayan uçağın süper düşük yakıt tüketimine bakılırsa, standart 60 litrelik yakıt tanklarıyla 1000 km uçabilirsiniz.

Sinus, o kadar sessiz ki kalkış yaparken neredeyse sesi duyulmuyor. Kabin gürültüsü de çok düşük. Hatta kulaklık olmadan (NASA tarafından onaylı) uçabiliyor. Motoru durdurup süzülmeye başladığınızda ise Sinus tamamen sessizleşiyor.

    Call Now ButtonHemen Ara